Pagrindinis puslapis Naujienos ir straipsniai

Medaus rūšis jo savybes bei nauda sveikatai

Medus yra saldus ir skanus natūralus maistas, kuriuo buvo mėgaujamasi šimtmečius. Jį bitės gamina iš gėlių nektaro ir turi platų rūšių ir savybių spektrą. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairias medaus rūšis ir jų unikalias savybes bei naudą sveikatai.

name
Parodytas: 349 k.Perskaitytas: 91 k.

     Dobilų medus

Dobilų medus yra viena iš labiausiai paplitusių medaus rūšių ir gaunama iš dobilų žiedų nektaro. Jis turi lengvą, saldų skonį ir švelnų skonį. Dobilų medus dažnai naudojamas kaip natūralus arbatos, kavos ir kitų gėrimų saldiklis.

     Manukos medus

Manukos medus yra medaus rūšis, gaminama Naujojoje Zelandijoje iš Manuka medžio nektaro. Jis turi savitą skonį ir yra žinomas dėl savo antibakterinių savybių. Manukos medus dažnai naudojamas žaizdoms ir infekcijoms gydyti, taip pat naudojamas kaip natūrali priemonė nuo gerklės skausmo ir virškinimo problemų.

     Akacijų medus

Akacijų medus gaminamas iš akacijos medžio nektaro ir yra lengvo, subtilaus skonio. Jis dažnai naudojamas kaip natūralus saldiklis desertuose ir gėrimuose, taip pat naudojamas odos priežiūros produktuose dėl savo drėkinančių savybių.

     Grikių medus

Grikių medus gaminamas iš grikių žiedų nektaro ir yra stipraus, tvirto skonio. Jis turi daug antioksidantų ir dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė nuo kosulio ir gerklės skausmo.

     Eukalipto medus

Eukalipto medus gaminamas iš eukaliptų medžių nektaro ir turi unikalų, šiek tiek gydomąjį skonį. Jis dažnai naudojamas kvėpavimo takų ligoms gydyti, taip pat naudojamas kaip natūralus vaistas nuo odos infekcijų ir žaizdų.

     Laukinių gėlių medus

Laukinių gėlių medus gaminamas iš įvairių laukinių gėlių nektaro ir turi sudėtingą skonį, kuris skiriasi priklausomai nuo vietos ir metų laiko. Jis dažnai naudojamas kaip natūralus saldiklis kepant ir gaminant maistą, taip pat kaip natūrali priemonė nuo alergijos.

Apelsinų žiedų medus

Apelsinų žiedų medus gaminamas iš apelsinų žiedų nektaro ir yra lengvo gėlių aromato bei citrusinio skonio. Jis dažnai naudojamas kepant ir puikiai papildo arbatą, jogurtą ir salotų padažus. Apelsinų žiedų meduje gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, kalį ir kalcį.

     Šalavijų medus

Šalavijų medus gaminamas iš šalavijų žiedų nektaro ir turi stiprų žolelių skonį su prieskonių dvelksmu. Dėl savo antibakterinių savybių jis dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė nuo gerklės skausmo ir kosulio. Šalavijų meduje taip pat gausu antioksidantų ir jis yra geras vitamino K šaltinis.

     Liepų medus

Liepų medus gaminamas iš liepų nektaro ir yra lengvo gėlių skonio su mėtos atspalviu. Jis dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė nuo peršalimo ir gripo dėl savo antivirusinių savybių. Liepų meduje taip pat gausu antioksidantų, jis yra geras kalcio ir magnio šaltinis.

     Heather Honey

Viržių medus gaminamas iš viržių žiedų nektaro ir yra stipraus, žemiško skonio su kartumo dvelksmu. Jis dažnai naudojamas kaip natūralus vaistas nuo virškinimo problemų ir puikus priedas prie sūrio ir mėsos patiekalų. Viržių meduje taip pat gausu antioksidantų, jis yra geras geležies ir vario šaltinis.

Be unikalių skonių, skirtingų rūšių medus taip pat turi skirtingą tekstūrą, spalvą ir konsistenciją. Kai kurie medus yra lengvas ir skystas, o kiti yra tirštūs ir kreminiai. Spalva gali skirtis nuo šviesiai auksinės iki tamsiai gintarinės, priklausomai nuo to, kokio tipo žiedą aplankė bitės.

Medus yra ne tik saldus skanėstas, bet ir natūralus vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis. Nuo dobilų medaus iki viržių medaus – kiekviena medaus rūšis turi savo unikalų skonį ir naudą sveikatai. Į savo mitybą įtraukę įvairių rūšių medaus, galite gauti įvairių maistinių savybių ir paįvairinti jūsų maistą. Pirkdami medų, ieškokite žalių ir neperdirbtų veislių, kad gautumėte didžiausią maistinę vertę.

Paskelbta | 2023 Gegužės 6d. | 15:05

Komentarai

Komentarų nėra
Rašyti komentarą
reklama
Prisijunkite

Jūs dar nesate registruotas vartotojas?
Užsiregistruoti galite paspaudę čia

Pamiršote slaptažodį?
arba