Pagrindinis puslapis Naujienos ir straipsniai

Raudonojo vyno vartojimo nauda sveikatai

Raudonasis vynas jau seniai buvo mėgstamas žmonių visame pasaulyje gėrimas ir dėl geros priežasties. Jis ne tik puikaus skonio, bet ir raudonasis vynas yra žinomas dėl daugybės naudos sveikatai. Štai keletas pagrindinių raudonojo vyno privalumų:

name
Parodytas: 162 k.Perskaitytas: 90 k.

     Antioksidantai
     Raudonajame vyne yra antioksidantų, vadinamų polifenoliais, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios gali sukelti oksidacinį stresą organizme, sukeliantį uždegimą ir lėtines ligas. Polifenolių yra vynuogių odelėse ir sėklose, iš kurių gaminamas raudonasis vynas.

     Širdies sveikata
     Įrodyta, kad raudonasis vynas turi keletą naudos širdies sveikatai. Tyrimai parodė, kad saikingas raudonojo vyno vartojimas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką padidindamas DTL (gerojo) cholesterolio kiekį, sumažindamas uždegimą ir pagerindamas kraujagyslių funkciją. Raudonajame vyne esantys polifenoliai taip pat gali padėti išvengti kraujo krešulių susidarymo, kurie gali sukelti širdies priepuolį ir insultą.

     Vėžio prevencija
     Raudonajame vyne esantys polifenoliai taip pat gali turėti priešvėžinių savybių. Tyrimai parodė, kad šie junginiai gali padėti slopinti vėžio ląstelių augimą ir plitimą, ypač sergant krūties ir storosios žarnos vėžiu. Resveratrolis, specifinis raudonajame vyne esantis polifenolis, turi stiprų antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti išvengti vėžio.

     Pažinimo funkcijos
     Raudonasis vynas taip pat gali turėti naudos smegenų sveikatai ir pažinimo funkcijai. Tyrimai parodė, kad saikingas raudonojo vyno vartojimas gali padėti sumažinti vyresnio amžiaus žmonių pažinimo nuosmukio ir demencijos riziką. Resveratrolis taip pat gali padėti apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos, nes sumažina uždegimą ir oksidacinį stresą smegenyse.

     Diabeto prevencija
     Raudonasis vynas taip pat gali būti naudingas žmonėms, kuriems gresia diabetas. Tyrimai parodė, kad saikingas raudonojo vyno vartojimas gali padėti pagerinti jautrumą insulinui, o tai gali padėti išvengti 2 tipo diabeto. Raudonajame vyne esantys polifenoliai taip pat gali padėti sumažinti uždegimą ir pagerinti cukraus kiekio kraujyje kontrolę.

Svarbu pažymėti, kad šie privalumai yra susiję su saikingu raudonojo vyno vartojimu, kuris paprastai apibrėžiamas kaip viena ar dvi taurės per dieną vyrams ir viena taurė per dieną moterims. Per didelis alkoholio vartojimas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, įskaitant padidėjusį kepenų ligų, aukšto kraujospūdžio ir tam tikrų vėžio rūšių riziką.

Priešuždegiminės savybės
     Raudonajame vyne yra junginių, vadinamų polifenoliais, kurie turi priešuždegiminių savybių. Lėtinis uždegimas yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, vėžį ir diabetą. Mažindamas uždegimą organizme, raudonasis vynas gali padėti išvengti šių ligų arba jas sušvelninti.

     Žarnyno sveikata
     Raudonajame vyne esantys polifenoliai taip pat gali turėti naudos žarnyno sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie junginiai gali padėti padidinti naudingų bakterijų skaičių žarnyne, o tai gali pagerinti virškinimą, maistinių medžiagų įsisavinimą ir imuninę funkciją.

     Ilgaamžiškumas
     Raudonasis vynas buvo siejamas su ilgesne gyvenimo trukme ir ilgaamžiškumu. Tyrimai parodė, kad saikingas raudonojo vyno vartojimas gali padėti sumažinti ankstyvos mirties riziką, nes sumažina daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, vėžį ir Alzheimerio ligą, riziką.

     Odos sveikata
     Raudonajame vyne esantys polifenoliai taip pat gali turėti naudos odos sveikatai. Šie junginiai gali padėti apsaugoti odos ląsteles nuo UV spinduliuotės žalos, kuri gali sukelti priešlaikinį senėjimą ir odos vėžį. Resveratrolis taip pat gali padėti pagerinti odos elastingumą ir sumažinti raukšlių atsiradimą.

Raudonasis vynas yra skanus ir naudingas gėrimas, kai vartojamas saikingai. Tačiau svarbu pažymėti, kad šie privalumai yra susiję tik su saikingu vartojimu. Per didelis raudonojo vyno kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, įskaitant didesnę priklausomybės, kepenų pažeidimo ir kitų sveikatos problemų riziką. Kaip visada, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, jei nerimaujate dėl savo sveikatos ar alkoholio vartojimo.

Paskelbta | 2023 Balandžio 5d. | 22:45

Komentarai

Komentarų nėra
Rašyti komentarą
Prisijunkite

Jūs dar nesate registruotas vartotojas?
Užsiregistruoti galite paspaudę čia

Pamiršote slaptažodį?
arba