Pagrindinis puslapis Naujienos ir straipsniai

Svarainių savybės auginimas ir dauginimas

Svarainiai – vaisius, kuriais buvo mėgaujamasi šimtmečius. Šie maži, kvapnūs vaisiai yra glaudžiai susiję su obuoliais ir kriaušėmis ir yra žinomi dėl savo aštraus skonio ir unikalaus aromato. Šiame straipsnyje apžvelgsime svarainių savybes, auginimą ir dauginimąsi.

name
Parodytas: 181 k.Perskaitytas: 237 k.

Svarainių savybės:
Svarainiai yra maži, geltoni, į obuolį panašūs vaisiai, žinomi dėl intensyvaus kvapo. Jie yra kietos, sumedėjusios tekstūros ir paprastai nevalgomi žali, nes yra per aštrūs ir sutraukiantys. Vietoj to, svarainiai dažniausiai naudojami uogienėms, drebučiams ir kitiems saldiems patiekalams gaminti.

Svarainių auginimas:
Svarainiai paprastai auginami vidutinio klimato regionuose ir klesti vietovėse, kuriose yra švelnus klimatas ir daug saulės. Juos gana lengva kultivuoti, nes jiems reikia minimalios priežiūros ir jie gali toleruoti įvairius dirvožemio tipus.

Jei jus domina svarainių auginimas, pirmiausia turite pasirinkti tinkamą vietą. Ieškokite vietos, kuri kiekvieną dieną gauna bent šešias valandas tiesioginių saulės spindulių ir kurioje yra gerai nusausinantis dirvožemis. Svarainius galima sodinti pavasarį arba rudenį, tačiau geriausia nesodinti karščiausiais metų mėnesiais.

Sodindami svarainių medžius, būtinai palikite juos bent 1,5 metro  atstumu, kad būtų galima tinkamai augti. Reguliariai laistykite medžius, ypač sausais laikotarpiais, ir kartą ar du per metus patręškite subalansuotomis trąšomis.

Svarainių reprodukcija:
Svarainius galima dauginti sėklomis, auginiais arba skiepijant. Tačiau dauginti sėklomis nerekomenduojama, nes svarainiai, išauginti iš sėklų, gali neduoti vaisių, atitinkančių pirminiam medžiui.

Vietoj to svarainius geriausia dauginti auginiais arba skiepijant. Norėdami dauginti auginiais, paimkite 6-8 centimetrų auginį iš sveiko svarainio ir nuimkite lapus nuo apatinės pusės. Nupjautą galą pamerkite į įsišaknijimo hormoną ir pasodinkite į vazoną, užpildytą smėlio ir durpių samanų mišiniu. Auginį laikykite drėgną ir šiltoje, saulėtoje vietoje, jis turėtų įsišaknyti per kelias savaites.

Norėdami dauginti skiepijant, paimkite auginį iš sveiko svarainio ir įskiepykite jį į giminingo medžio, pavyzdžiui, obels ar kriaušės, poskiepį. Šis metodas yra sudėtingesnis nei dauginimas auginiais, tačiau gali būti produktyvesnis medis.

Svarainių naudojimas:
Svarainiai ne tik mėgstami dėl savo unikalaus skonio ir aromato, bet ir tradicinėje medicinoje naudojami įvairiais būdais. Svarainių vaisiai ir jų sėklos buvo naudojami kaip natūralios priemonės nuo virškinimo problemų, kosulio ir gerklės skausmo. Svarainių sultys taip pat buvo naudojamos kaip natūrali odą sutraukianti priemonė.

Be gydomųjų savybių, svarainiai taip pat naudojami kulinariniame pasaulyje gaminant įvairius patiekalus. Svarainių pasta, dar žinoma kaip membrillo, yra tradicinis ispanų delikatesas, dažnai patiekiamas su sūriu. Taip pat populiarios svarainių uogienės ir želė, o iš vaisių galima gaminti pyragus, tortus ir kitus kepinius.

Svarainių derliaus nuėmimas:
Svarainiai paprastai pradeda duoti vaisių trečiaisiais ar ketvirtaisiais metais, o vaisiai yra paruošti derliui rudenį. Prinokę svarainiai būna geltoni ir kvapnūs, juos derėtų nuimti iki pirmųjų šalnų.

Norėdami nuimti svarainių derlių, vaisius švelniai pasukite, kad jie atsiskirtų nuo medžio. Būkite atsargūs, kad nesukeltumėte arba nepažeistumėte vaisių, nes tai gali sukelti puvimą. Nuskintus svarainius vėsioje, sausoje vietoje galima laikyti iki mėnesio.

Svarainiai yra universalus ir unikalus vaisius, kurį lengva auginti ir dauginti. Juos galima įvairiai panaudoti tiek tradicinėje medicinoje, tiek kulinarijos mene, jais galima mėgautis šviežiais arba virti įvairiuose patiekaluose. Nesvarbu, ar esate patyręs sodininkas, ar pirmą kartą auginantis svarainius, šie kvapnūs vaisiai tikrai suteiks jūsų gyvenimui saldumo.

Paskelbta | 2023 Balandžio 22d. | 20:34

Komentarai

Komentarų nėra
Rašyti komentarą
UAB Nanoterma
reklama
Prisijunkite

Jūs dar nesate registruotas vartotojas?
Užsiregistruoti galite paspaudę čia

Pamiršote slaptažodį?
arba